Noi documente-suport în aplicarea standardelor internaționale, publicate de IFAC la finele anului trecut

Cererea de misiuni pe baza procedurilor convenite continuă să crească provenind de la o gamă largă de părți interesate, cum ar fi autoritățile de reglementare, organismele de finanțare și creditorii care utilizează rapoartele elaborate pe baza procedurilor convenite din diverse motive. Flexibilitatea este un beneficiu esențial al misiunilor pe baza procedurilor convenite, deoarece acestea pot fi adaptate la circumstanțe diferite și concentrate pe elemente individuale din aspecte financiare sau nefinanciare.

Ca atare, International Federation of Accountants (IFAC) a publicat, la finalul anului trecut, o serie de publicații-suport în aplicarea standardelor internaționale. Documentul Misiuni pe baza procedurilor convenite: o oportunitate pentru dezvoltare și valoare  descrie misiunile pe baza procedurilor convenite, când sunt acestea adecvate și identifică beneficiile-cheie pentru client. Publicația acoperă, de asemenea, misiunile pe baza procedurilor convenite pe teme financiare și nefinanciare și redă șase studii de caz pe termen scurt cu exemple de proceduri care ar putea fi aplicate și două rapoarte ilustrative ale misiunilor din ISRS 4400 (Revizuit).

Alt document publicat de IFAC în perioada menționată, menit să vină în sprijinul aplicării normelor internaționale, este Alegerea serviciului potrivit: compararea serviciilor de audit, revizuire, compilare și a procedurilor pe baza procedurilor convenite (Broșura), unde sunt explicate și diferențiate gama de servicii de audit, revizuire, compilare și proceduri convenite pe care practicienii le pot furniza în conformitate cu standardele internaționale relevante. Broșura poate ajuta clienții actuali și potențiali să înțeleagă gama de servicii disponibile, când sunt adecvate, precum și beneficiile acestora.

Ambele resurse au fost actualizate pentru a reflecta Standardul Internațional privind Misiunile Conexe ISRS 4400 revizuit, aprobat de International Auditing and Assurance Board (IAASB) la începutul anului 2020, aplicabil misiunilor pe baza procedurilor convenite începând cu ianuarie 2022, pe care CECCAR îl va pune în curând la dispoziție, gratuit, în limba română.

Amintim că CECCAR a tradus și a publicat în limba română Standardul Internațional privind Serviciile Conexe ISRS 4400 aflat în vigoare.