Reforma procesului de normalizare a standardelor internaționale desfășurată de Grupul de Monitorizare se apropie de final

În data de 14 iulie 2020, Grupul de Monitorizare a publicat documentul său final privind reforma procesului de normalizare a standardelor internaționale de audit, asigurare și etică, după un proces de consultare desfășurat pe parcursul ultimilor cinci ani.

Documentul demonstrează angajamentul față de un ecosistem al normalizării de standarde la nivel global care să aibă în prim-plan interesul public, păstrând punctele forte ale structurilor actuale și, în același timp, recomandând îmbunătățirile necesare pentru a crește încrederea părților interesate în standardele internaționale, astfel încât să se asigure adoptarea și implementarea acestora la scară largă.

IFAC (International Federation of Accountants) și profesia contabilă își vor menține un rol semnificativ atât în susținerea consiliilor normalizatoare independente, cât și în eforturile de adoptare și implementare. IAASB (International Auditing and Assurance Standards Board) și IESBA (International Ethics Standards Board for Accountants) vor continua să funcționeze ca organisme separate, independente, cu mandatele actuale, în cadrul unei entități juridice independente de IFAC, suportul asigurat de IFAC urmând să fie furnizat pe baza unui contract de servicii.

În ceea ce privește nominalizarea membrilor, sunt stipulate noi prevederi care să rezolve preocupările legate de influența nejustificată a profesiei asupra IAASB și IESBA prin includerea unor reprezentanți ai tuturor părților interesate atât în IAASB și IESBA, cât și în PIOB (Public Interest Oversight Board), totodată fiind clarificate rolul și responsabilitățile de supraveghere ale acestuia din urmă.

Pentru mai mule informații vă invităm să accesați documentul oficial redactat de Grupul de Monitorizare, Consolidarea sistemului de normalizare a standardelor internaționale de audit și asigurare.

Grupul de Monitorizare este format din Basel Committee on Banking Supervision, European Commission, Financial Stability Board, International Association of Insurance Supervisors, International Forum of Independent Audit Regulators, International Organization of Securities Commissions și World Bank.